Skip to main content

Warmtepompen

De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht) waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Hierdoor ligt het verbruik maar liefst 5x lager dan een traditionele verwarmingsketel!

Werkingsprincipe

Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten: koude wordt opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis warmte af aan de verdamper.

Een warmtepomp haalt op dezelfde werkwijze gratis warme lucht uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de lucht, water en aarde enorme massa’s warmte opgeslagen, zelfs in de winter. Het is deze warmte die gebruikt wordt om de woning te verwarmen.

Omdat de warmte zonder toevoeging van energie zelf van hoog naar laag stroomt heb je met een warmtepomp al snel een rendement van 4 of meer. Dat wil dus zeggen dat je slechts 1/4de van de opgeleverde warmte zal moeten betalen onder de vorm van elektriciteit. Het merendeel, 3/4, haal je gratis en voor niets uit de natuur. Voor elke euro elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, krijg je dus warmte terug ter waarde van 4 euro.

warmtepomp2